Lars-Andreas 5 mnd

Hurra for min nydelige sønn som ble 5 mnd i går!

 

En baby på 5 måneder er et sosialt familiemedlem, og hvis du har eldre barn, vil du ofte se at babyen blir stadig mer opptatt av å følge med på hva søsknene holder på med. Det vender seg mot stemmer og lytter nå aktivt.

Se - jeg snakker

Visste du at de første 6 månedene er alle babyer programmert til å lage de samme gurglende og pludrende lydene, enten de er europeiske, afrikanske eller asiatiske. Babyen har den siste måneden laget lyder som "ooh" og "aaaah". De første konsonantene kommer også nå; k, p, b og m.

Du klarer sikkert å skille babyens gråt nå: Er han sulten, føler ubehag eller er han trett?

Fysisk utvikling hos baby 5 måneder

Håndgrepet til babyen er nå sterkere og mer effektivt. Babyen kan gripe mindre ting med fingrene og kan flytte en ting fra den ene hånden til den andre bevisst.

En del av babyene klarer en gang mellom 5 og 6 måneders alder å rulle fra rygg til mage. En viktig milepæl! Husk nå at babyen når som helst kan rulle rundt, så være alltid bevisst dette, hvis du legger babyen på en seng eller stellebordet.

Oppmuntre babyen til å rulle - dette er super trening for å bevege kroppen og gjøre babyen klar for de neste fasene i utviklingen: å sitte og krabbe. Plasser en leke like utenfor rekkevidde for å få ham til å bevege seg og rulle. Unngå å la barnet sitte mye i vippestol. Det er ikke bra for babyens rygg. La fortsatt babyen ligge mye på magen. Mange babyer blir skikkelig irritert når de ligger på magen. Hvis du har en baby som protesterer, prøv allikevel å la det ligge litt gjentatte ganger. Snart blir han sterkere og det blir mindre ubehagelig. Prøv å legge et mønstret underlag under babyen - kanskje det da blir mer interessant å ligge på magen. De fleste babyer liker også å ligge i mageleie på magen din - hud mot hud.  

Babyens søvn

Hadde du sett for deg at du i barselpermisjonen skulle få tid til å gjøre masse hyggelige ting, ta opp igjen hobbyer og ha koselige cafébesøk med venninner? Du har sikkert allerede funnet ut at dagene flyr avsted, og tiden for deg selv når babyen sover er ganske knapp. Noen babyer har mange korte soveperioder, mens andre babyer på 5 måneder kan sove noen timer i strekk på dagen. Aksepter at det er slik det er. Les mer om babyens søvn

Grøt nå?

Generelt rådes det å vente med introduksjon av fast føde til babyen er seks måneder gammel. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Barn som får morsmelkerstatning, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder. (Kilde: Råd fra norske helsemyndigheter 2011)

Din enestående baby

Visste du at den største babyen som ble født veide 10 kilo? Og den minste babyen som har overlevd veide 254 gram ved fødselen? Som du sikkert allerede har sett, er det stor variasjon hvor mye en baby på 5 måneder veier. Babyene i barselgruppa di har sikkert stor variasjon i lengde og vekt. På samme måte som voksne mennesker. WHO har utviklet en internasjonal standard for normalvekt, som vi gjengir nedenfor. På helsestasjonen vil helsesøster se på vekt i forhold til lengde, og ikke minst hvor mye babyen har lagt på seg fra gang til gang.

WHO standard for normalvekt viser store variasjoner på hvor store babyer er ved 5 måneders alder. Som foreldre er det viktig at du ser at babyen din legger på seg jevnlig og virker tilfreds.

 

Vekt gutter: 5,8 - 9,7 kg
Høyde gutter: 61 - 70,8 cm
Vekt jenter: 5,2 - 9,2 kg
Høyde jenter: 58,9 - 69,2 cm

Kilde: WHO


Store gutten på 5 mnd`s dagen sin


4 kommentarer

Gratulerer så mye med 5 mnd baby:)

Trine

09.05.2011 kl.22:11

Det går så utrolig fort!!

Hold deg fast og nyt hvert øyeblikk! :)
Utrolig flott bilde :) Tiden flyr

Martha Dorthea

10.05.2011 kl.08:46

Søte gutten som har blitt så stor=) Gratulerer med storgutt;)

Skriv en ny kommentar

Lars-Andreas og mamma

Lars-Andreas og mamma

30, Bergen

Mamma til 2 :) Bloggen handler om storebror og lillesøster, hverdagen vår og hva vi driver med. Kopiering og misbruk av mine bilder vil bli politianmeldt. Vil du ha kontakt med meg så send en mail til annegjenssen@hotmail.com leser denne bloggen NÅ

bloglovin online counter

Kategorier

Arkiv

hits